5941 Sayılı Çek Kanunu İsmail Malkoç

5941 Sayılı Çek Kanunu


Basım Tarihi
2011-11
Sayfa Sayısı
444
Basım Yeri
Ankara
Stok Kodu
9789750174964
Baskı
1



5941 SAYILI ÇEK KANUNU



İsmail MALKOÇ



5941 Sayılı Yeni ÇEK KANUNU, 20.12.2009 Tarihli Resmi Gazetede Yayımlanarak Yürürlüğe Girdi. Bundan Sonra Sorunlar Yeni Çek Kanununa Göre Çözülecek. İlk Derece Mahkemeleri Uygulamaya Çoktan Başladılar, Kararlar Verdiler. Bazı Mahkeme Kararlan "Kanun Yararına Bozma" Yoluyla Yargıtay'ın Denetimine Sunuldu.



Önceden Verilen Ve İnceleme Sırasında Bulunan Hükümler, 5941 Sayılı Yeni Çek Kanunu Hükümleri De Gözetilerek Farklı Değerlendirmelere Tabi Tutuldu. Bu Vesileyle Yargıtay'ımız, Kitaptaki Örnek Kararlardan Görüleceği Üzere 5941 Sayılı Kanunu Yorumlayan Kararlar Vermeye Başladı. Kitapta Çok Sayıda Yargıtay Kararına Yer Verilmiş Ve Hangi Ölçütlerle Yeni Uygulamanın Yapılacağı Ortaya Çıkmaya Başlamıştır.



5941 Sayılı Yeni Çek Kanunu İncelendiğinde Görülecektir Ki, Diğer Bir Çok Kanun Gibi Yeteri Kadar Zaman Ayrılıp Gereği Kadar Tartışılarak Hazırlanmamıştır. Hazırlayan Komisyonlardaki Görevlilerin Düzenli Çalışamaması Bazı Noktalarda Tutarlılığı Bozmuştur.



TBMM Deki Ticaret Kanunu Taslağı Kanunlaşmadan 5941 Sayılı Çek Kanunundaki Sistem Değişikliği Getiren Hükümler Kabul Edilerek Her İki Alandaki Zemin Dengesiz Hale Getirilmiştir.



Açıklanan Durum, Çek Kanunu Hükümlerinin Farklı Yorumlanmalarına Yol Açtığı Gibi Bu Alanda Yerleşen Uygulama İle Benimsenen Bazı Kuralların Yeniden Sorgulanmalarına Neden Olmuştur. Kanun Alanında, Çok Sorunlu Bir Döneme Girildiği Kolayca Anlaşılıyor.



Kısaca Belirttiğimiz Durumlar Nedeniyle 5941 Sayılı Çek Kanununu Madde Madde, Fıkra Fıkra Şerh Ederek Açıklama Yolunu Seçtik. Şimdiye Kadar Kanun Hakkında Açıklanan Veya Yazılan Görüşleri De Yargıtay'ımızın Çok Sayıdaki Karan Eşliğinde Değerlendirdik. Böylece Kanun Hem Tümü İtibariyle Ve Hem De Tartışma Noktaları Bakımından Titizlikle Ele Alınıp İrdelenmiş Oldu

Yorum yaz
Bu kitaba henüz yorum yapılmamış.
Kapat